Inovace
Inovace

Jak může řídicí věž pomoci vybudovat chytřejší dodavatelský řetězec

Dodavatelské řetězce jsou stále složitější kvůli velkému množství účastníků. COVID-19 vystupňoval poptávku po řešeních pracovních toků v reálném čase,…

On May 9, 2022

Složité dodavatelské řetězce potřebují inteligentní piloty u kormidla

Dodavatelské řetězce jsou stále složitější kvůli množství zapojených účastníků. Výrobci, maloobchodníci a specialisté na dodavatelské řetězce jsou nyní odkázáni na sofistikovaná digitální řešení, která řídí četné interakce mezi nimi. Nejsofistikovanějšími verzemi těchto systémů jsou řídicí věže, které usnadňují budování odolného dodavatelského řetězce.

Podle nedávné zprávy společnosti IMARC Group rostl celosvětový trh s řídicími věžemi v letech 2015 až 2020 složenou roční mírou růstu (CAGR) přibližně o 15 % a stejně silný růst se očekává i v následujících pěti letech.

COVID-19 vystupňoval poptávku po řešeních pracovních postupů v reálném čase, která dokážou lépe předvídat narušení a optimalizovat hlavní logistické funkce. Kromě toho pandemie posílila využívání multikanálové logistiky, obecně zvýšila elektronický obchod a posílila příležitosti pro výrobce prodávat přímo spotřebitelům. Odolné řídicí věže dodavatelského řetězce přesně reagují na tyto potřeby a udržují si konkurenční výhodu na trhu. Z dlouhodobého hlediska se očekává, že to podpoří růst trhu.

Viditelnost je základem vysoce výkonného dodavatelského řetězce

Jak řídicí věže splňují rostoucí nároky na očekávání zákazníků

Překážky, které je třeba překonat pro efektivitu dodavatelského řetězce

Řešení je známé a samozřejmě vyžaduje finanční prostředky k realizaci. To je však málokdy hlavní překážkou pro dosažení řešení řízení dodavatelského řetězce. Četné výhody znamenají, že návratnost investice je zaručena. Proč je vzhledem k výhodám a konkurenčnímu tlaku tak obtížné provést požadované změny? 

Jedním z důvodů je, že rozhodnutí potřebné k přechodu nepřijímá jedna organizace. Jde o provedení komplexních změn v rámci obchodní sítě zahrnující více podniků, dodavatelů, distributorů, logistiků a zákazníků. Každý z nich používá vlastní systémy pro nákup, plánování podnikových zdrojů (ERP), systémy řízení skladů (WMS), systémy řízení dopravy (TMS), CRM a řešení pro elektronické obchodování. 

Kromě toho se jednotliví hráči vyvíjejí různým tempem, aby si zajistili komplexní přehled, ve srovnání s ostatními. Jejich úroveň digitalizace dodavatelského řetězce není stejná. Vytvořit potřebnou end-to-end viditelnost a sladění procesů znamená implementovat technické řešení, které si s touto širokou škálou technické připravenosti poradí.

Na lidské úrovni je třeba, aby si jednotliví partneři navzájem důvěřovali. Základem viditelnosti je sdílení provozních dat. Musí existovat skutečná transparentnost s vysoce spolehlivým reportingem na každém spojení v rámci dodavatelského řetězce. 

Za předpokladu, že jsou tyto překážky překonány, zbývá otázka aktualizace systémů a implementace řešení řídicí věže. Představa přerušení provozu a narušení stávajících systémů řízení zakázek, byť na velmi krátkou dobu, je krajně citlivá.

Vytváření hodnot z dat pomocí řídicí věže

Implementací řešení řídicí věže dodavatelského řetězce logistici skutečně vytvářejí hodnotu z dat. Využití těchto dat je pro společnosti klíčové pro udržení konkurenční výhody, udržení zákazníků a růst příjmů.

Co dál?

V budoucnu budou existovat inteligentní řídicí věže, které budou řídit a monitorovat zcela propojený, digitalizovaný a odolný dodavatelský řetězec v reálném čase. Tyto řídicí věže nabídnou nepředstavitelné možnosti díky RFID a satelitní technologii, geodatům, rozpoznávání obrazu a hlasu, velkým datům, umělé inteligenci, strojovému učení, prediktivní údržbě a mnohému dalšímu.

Byl tento obsah zajímavý, užitečný ?