Udržitelnost
Udržitelnost

10 výhod zeleného vodíku v logistice

Dekarbonizace planety je jedním z cílů, které si země na celém světě stanovily do roku 2050, přičemž Španělsko je v tomto ohledu na předním místě. V posledních…

On June 3, 2022

Dekarbonizace planety je jedním z cílů, které si země na celém světě stanovily do roku 2050, přičemž Španělsko je v tomto ohledu na předním místě.

V posledních letech se diskutuje a propaguje zelený vodík, který je alternativou ke znečišťujícím fosilním palivům, aby se dekarbonizoval logistický a průmyslový sektor, a nabízí celou škálu trvale udržitelných výhod na domácí úrovni.

Španělsko je velmocí, která vyniká v oblasti obnovitelných zdrojů energie, a proto by se mohlo stát vývozcem zeleného vodíku, a opustit tak energetickou závislost na jiných zemích.

Zelený vodík má mnoho ekonomických a environmentálních výhod. V odvětví logistiky zdůrazňujeme:

  1. Ve srovnání s vozidly poháněnými pouze bateriemi chápeme zlepšení v oblasti udržitelnosti, provozu a bezpečnosti, od redukce baterií (nižší hmotnost a dopad jejich životního cyklu na životní prostředí) a eliminaci elektrického nabíjení, po potřeby dobíjecí infrastruktury.
  2. Eliminace plynů znečišťujících životní prostředí, jako jsou plyny produkované naftou nebo benzínem.
  3. Schopnost dekarbonizovat dopravu, odvětví, které bylo dosud považováno za “obtížně omezitelné”, z hlediska boje proti změně klimatu
  4. Zkrácení doby tankování, což u vysokozdvižných vozíků znamená přibližně jednu minutu a u dodávek a nákladních automobilů několik minut.
  5. Dostatečná autonomie – například vodíkové palivové články ve vysokozdvižných vozících mají dojezd 8-10 hodin, což odpovídá více než jednomu pracovnímu dni; dodávky mohou mít dojezd více než 400 km. Vyvíjejí se ekologičtější vozidla s delším dojezdem.
  6. Ekologičtější proto, že původ energie pro výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů, jako jsou solární panely, je znám a může být certifikován.
  7. Kromě obnovitelné energie je jedinou surovinou v ekologické vodíkové továrně voda (H2O), levný obnovitelný zdroj, jehož cyklus se nemění.
  8. Zvýšená bezpečnost personálu: Vodík není pro pracovníky škodlivý, na rozdíl například od olověných akumulátorů používaných ve většině skladů, z nichž může unikat kyselina, chemická sloučenina nebezpečná pro personál skladu i životní prostředí. Je také méně nebezpečný než jiná paliva, například benzín.
  9. Snadné skladování: Může být později použito k jiným účelům a v jinou dobu než při jejich výrobě.
  10. Posílení zelené energie a technologické nezávislosti Španělska a Evropské unie prostřednictvím udržitelného rozvoje odvětví, které vytváří pracovní místa a technologie a zároveň snižuje závislost na fosilních palivech, jichž máme velký nedostatek.

Dekarbonizace planety je jedním z cílů, které si země celého světa stanovily do roku 2050, a zelený vodík se ukazuje jako jedno z nejúčinnějších řešení, které je s tímto cílem v souladu.

Byl tento obsah zajímavý, užitečný ?