Výkonnost dodavatelského řetězce
Výkonnost dodavatelského řetězce

Společnost FM Logistic oznámila globální plán energetické účinnosti

V listopadu 2021 představila společnost FM Logistic svůj plán udržitelného rozvoje, kdy představila strategický plán Powering 2030

On 27 října, 2022

.

  • Prostřednictvím zavádění nových opatření pro udržitelnost (vypínání energeticky nejnáročnějších zařízení, vypínání značek a strojů atd.) a energetickou účinnost (zlepšování procesů, úprava zařízení atd.) se společnost zavázala snížit spotřebu energie o 7 % ročně za celou skupinu
  • Společnost FM Logistic nečekala na energetickou krizi, aby mohla vypracovat ambiciózní plán udržitelného rozvoje. Před rokem společnost oznámila, že usiluje o uhlíkovou neutralitu (pro vlastní emise) do roku 2030.
  • K dosažení svého cíle se společnost FM Logistic konkrétně spoléhá na 3 faktory: ekologický design budov, energetickou účinnost a ekologické dodávky energie.

V listopadu 2021 společnost FM Logistic představila svůj plán udržitelného rozvoje, kdy představila strategický plán Powering 2030. Francouzský logistický expert minimalizuje ekologickou stopu svých aktivit a usiluje o uhlíkovou neutralitu skladů do roku 2030 (rozsah 1 a 2) a snížení emisí z dopravy o 30 %. Za tímto účelem se skupina zaměřuje na snižování spotřeby energie a získávání nebo výrobu energie z obnovitelných zdrojů. V kontextu rostoucích a nestálých nákladů na energii, které mají na odvětví silný dopad, je tento přístup k udržitelné logistice aktuálnější než kdykoli předtím.

„Energetická krize“ tuto logiku posílila a povzbudila společnost FM Logistic k ještě aktivnějšímu přístupu. Skupina definovala seznam 75 prioritních opatření pro optimalizaci spotřeby energie, která budou realizována ve všech závodech skupiny ve všech zemích, kde působí. Tato opatření mají dvojí cíl: do roku 2030 snížit spotřebu energie o 7 % ročně pro celou skupinu.

„Investice do odpovědnější logistiky jsou součástí DNA společnosti FM Logistic. Za uplynulých 15 let jsme získali solidní zkušenosti v oblasti vzájemné spolupráce pro naše zákazníky, ale také v oblasti naší infrastruktury a budov. Dobrým příkladem je pooling, řešení vzájemné spolupráce, díky němuž několik distributorů sdílí své logistické zdroje a snižuje svou uhlíkovou stopu. Jsem přesvědčen, že můžeme hrát roli při poskytování našich odborných znalostí našim zákazníkům za účelem optimalizace jejich dodavatelských řetězců: můžeme je učinit odolnějšími, udržitelnějšími a dokonale přizpůsobenými potřebám jejich spotřebitelů. Strategický plán Powering 2030 tuto dynamiku urychluje. Chceme být mezi těmi, kdo se zaslouží o to, že budeme šampiony udržitelného omnichannel dodavatelského řetězce,“ vysvětluje Jean-Christophe Machet, generální ředitel společnosti FM Logistic.

Ekologický design budov je první z nástrojů, jak dosáhnout uhlíkové neutrality platforem. Od roku 2012 získaly všechny objekty postavené skupinou, tj. více než 900 000 metrů čtverečních, certifikát LEED(™) nebo HQE(r), který usiluje o nejvyšší úroveň dokonalosti. To umožňuje dosáhnout úspory energie ve výši nejméně 20 % a až 50 % ve srovnání s běžnými stavbami.

Například v Indii bude sklad nacházející se ve Farrukhnagaru prvním objektem v zemi, který kombinuje certifikace FM Global a Leed(™) Silver pro svou vysokou úroveň bezpečnosti budov a ekologických vlastností. Ve Vietnamu je distribuční centrum poblíž Hanoje certifikováno na úrovni Gold.

Druhá část se týká optimalizace energetické náročnosti provozoven

Mezi energeticky nejnáročnější položky patří osvětlení. Kromě optimalizace přirozeného osvětlení a instalace LED diod od roku 2018 skupina nasadila detektory přítomnosti a svítivosti, aby se vyhnula osvětlování nevyužívaných prostor a přizpůsobila intenzitu podle potřeby.

Pro činnost společného balení bere společnost FM Logistic „energetickou účinnost“ jako klíčové kritérium při výběru nových strojů.

Pro lepší pochopení dalších položek spotřeby v rámci platforem (počítače, tiskárny, kávovary atd.) společnost zavedla měřicí nástroje (wattmetry, mobilní měřiče), které umožňují jemné a reálné řízení spotřeby.

Ve Francii jsou již všechny provozovny FM Logistic certifikovány podle mezinárodní normy ISO 50 001, což je velmi náročná certifikace, která vyžaduje identifikaci významné spotřeby energie, její měření a závazek k jejímu snížení.

A konečně, skupina již mnoho let spoléhá na nákup a výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Vyrábí energii prostřednictvím fotovoltaických panelů v šesti zemích (Francie, Itálie, Španělsko, Brazílie, Polsko a Indie), přičemž na tuctu míst vyrábí nebo buduje téměř 3 000 MWH zelené elektřiny.

Od března 2022 provozuje společnost FM Logistic v Brazílii platformu vybavenou fotovoltaickými panely pro společnost Henkel Beauty Care. Při plném výkonu se díky výrobě energie v solární elektrárně zabrání 43 tunám emisí CO2 ročně.

Ve Španělsku je nyní závod Illescas vybaven jednotkou na výrobu vodíku ze solárních panelů pro pohon vysokozdvižných vozíků a dodávkových vozidel. Jedná se o první zařízení svého druhu pro logistický sektor v zemi.

Touto strategií chce skupina proměnit své platformy v jednotky na výrobu obnovitelné energie pro místní komunity a umožnit dekarbonizaci dopravy.

„Společnost FM Logistic je odhodlána pokračovat v rozvoji dlouhodobých opatření. Energetická účinnost se musí stát kolektivním projektem, který bude rychle realizován v rámci našich dodavatelských řetězců. Abychom minimalizovali naši uhlíkovou stopu, zaměřujeme se na snižování spotřeby energie a získávání energie z obnovitelných zdrojů. Dalším krokem je využití platforem k výrobě ekologického vodíku s ambicí přispět k rozvoji dálkové vodíkové dopravy. S tím již experimentujeme ve Francii a Španělsku,“ vysvětluje Charlotte Migne, ředitelka pro udržitelný rozvoj společnosti FM Logistic.

Posláním společnosti FM Logistic je zpřístupnit odpovědnou spotřebu všem. Právě díky spolupráci se svými partnery a zákazníky může vytvářet a zavádět modely všesměrové a udržitelné logistiky. Od roku 2019 zpřístupnil tento logistický poskytovatel 100 % svých zákazníků informační panel „udržitelného rozvoje“, který vizualizuje 17 výzev, jež je třeba splnit do roku 2030. Na základě tohoto nástroje jsou společně definovány akční plány pro dosažení pokroku v jednotlivých osách. V konečném důsledku chce společnost všemi svými nabídkami přispět k plánům zákazníků v oblasti energetické a sociální transformace.

O společnosti FM Logistic

Ambicí společnosti FM Logistic je podporovat přechod k udržitelným multikanálovým dodavatelským řetězcům. Tato rodinná společnost, založená v roce 1967, je jedním z hlavních hráčů v oblasti logistiky ve Francii i v zahraničí s obratem 1,4 miliardy eur. FM Logistic nabízí své odborné znalosti v oblasti logistiky spotřebního zboží významným výrobcům, distributorům a hráčům v oblasti elektronického obchodu.  

Její služby pokrývají různé etapy dodavatelského řetězce: vnitrostátní a mezinárodní přepravu, příjem, skladování a řízení zásob, přípravu a expedici objednávek pro elektronické obchody a obchody, společné balení, služby „kontrolní věže“. Společnost FM Logistic rovněž nabízí služby, které usnadňují rozvoj nových způsobů spotřeby, jako jsou hromadné zásilky a “ klikni a vyzvedni“.

Společnost FM Logistic patří mezi nejlepší zaměstnavatele ve svém oboru, což ocenila i agentura Forbes v žebříčku Best Employers 2021. Zaměstnává více než 29 000 zaměstnanců ve 14 zemích Evropy, Asie a Latinské Ameriky. 

Společnost FM Logistic můžete sledovat na Twitteru na adrese @FMLogistic a na LinkedIn

Byl tento obsah zajímavý, užitečný ?