Výkonnost dodavatelského řetězce
Výkonnost dodavatelského řetězce

Budoucnost automatizace: katalyzátorrůstu podnikání tady zůstane i nadále

Nástup automatizace skladů představuje v poslední době významný technologický průlom.

On 15 května, 2023

10 let k dosažení úplné automatizace různých kroků či procesů v e-commerce i B2B skladech.

Budoucnost automatizace skladových operací vypadá slibně, protože využití automatizovaných strojů, robotů, umělé inteligence (AI) a strojového učení (ML) mění způsob, jakým společnosti skladují, spravují a distribuují své produkty.

Potřeba optimalizace prostoru a efektivního provozu skladu

Většina organizací, bez ohledu na jejich velikost, rozsah a odvětví, si uvědomuje důležitost optimalizace prostoru a efektivních skladových operací pro dosažení obchodního úspěchu. S rozvojem elektronického obchodování a globální expanzí sítí dodavatelských řetězců se sklady staly páteří maloobchodu. „Pokud automatizace dává smysl pro podnik, klienta i konečného spotřebitele, poradíme našim klientům a podpoříme je při budování správného automatizovaného systému pro jejich potřeby. Naše řešení vždy vytváříme společně s klientem,“ říká Béatrice Ogée, ředitelka prodeje a marketingu skupiny. Je potřeba efektivně skladovat a distribuovat výrobky, aby bylo zajištěno rychlé a přesné dodání zákazníkům.

Automatizace je současnost i budoucnost

Béatrice Ogée, ředitelka prodeje a marketingu skupiny

Vliv robotiky, umělé inteligence a ML na automatizaci skladů

Budoucnost automatizace skladů vypadá slibně díky rychlému pokroku v různých technologiích používaných ve skladových provozech. „Ve společnosti FM Logistic neustále sledujeme všechny nejnovější technologie a analyzujeme jejich vhodnost pro různé potřeby našich klientů,“ říká Xavier Prévsost, ředitel skupiny Business Solutions, informační systémy a doprava. „Společnost FM Logistic kvalifikovala pro své zákazníky tři špičkové technologie: individuální robotická řešení, systém Goods-to-Person nebo Shelves-to-Person a AutoStore, automatizovaný skladovací a vyhledávací systém s velmi vysokou hustotou (ASRS).“

Rostoucí využívání robotů, umělé inteligence a ML v automatizaci skladů má přinést revoluci v tomto odvětví. Robotika hraje zásadní roli v automatizaci vychystávání a třídění výrobků, což vede k rychlejšímu a přesnějšímu plnění objednávek. Využití AI a ML ve skladových operacích navíc umožnilo společnostem analyzovat velké množství dat s cílem optimalizovat sítě dodavatelského řetězce a snížit náklady.

Budoucnost automatizace ve skladech

Zavádění autoamtizace ve skladech je na trvale vzestupné trajektorii, protože stále více organizací si uvědomuje důležitost optimalizace prostoru a efektivního skladového provozu. Podle výsledků našeho nedávného průzkumu bude tento trend pokračovat s pozitivním výhledem na úplnou automatizaci různých kroků nebo procesů v e-commerce i B2B skladech v příštích 5-10 letech.

Zatímco většina respondentů očekává, že v budoucnu se ve skladech B2B a e-commerce rozšíří používání automatizovaných strojů, jako jsou vysokozdvižné vozíky, dopravníky, paletové vozíky a regály, ve skladech B2B již převládá plná automatizace přípravy expedice. Přestože částečná automatizace převažuje téměř ve všech zkoumaných procesech, očekává se, že rozsah automatizace se v budoucnu zvýší. Více než 90 % respondentů plánuje v budoucnu automatizovat své sklady elektronického obchodu, zatímco více než 91 % organizací plánuje automatizovat své sklady B2B.

Budoucnost automatizace ve skladech je na vzestupu a organizace mohou tuto technologii využít ke zlepšení svých operací a udržení náskoku před konkurencí. Očekává se, že technologický pokrok, jako je robotizace, umělá inteligence a strojové učení, tento trend ještě posílí. Díky četným výhodám, včetně zvýšení efektivity, optimalizace nákladů a zvýšení bezpečnosti pracovníků, jsou možnosti automatizace ve skladech nekonečné.

  • FM Logistic provedl průzkum mezi 100 respondenty ze tří odvětví – FMCG (46), maloobchod (40), kosmetika a luxus (14) – se sídlem v Indii (40), Polsku (30) a Francii (30).

Stáhněte si naši Bílou knihu

Byl tento obsah zajímavý, užitečný ?