Výroční zprávy

Výroční zpráva 2021/2022

Výroční zpráva FM Logistic 21/22 je zveřejněna!

On 4 srpna, 2022

Společnost FM Logistic vykazuje roční výsledky s růstem tržeb díky silné aktivitě v oblasti omnichannel a městské logistiky

• Vykázané tržby ve výši 1 518 milionů EUR, což představuje nárůst o 10,7 % při konstantních směnných kurzech
  • EBIT ve výši 31,5 milionu eur
  • 262 milionů eur nově uzavřených smluv, z toho 60 % v oblasti omnichannel

12. července 2022 – Společnost FM Logistic dnes zveřejnila své finanční výsledky za rok končící 31. března 2022. Kompletní auditované výsledky jsou k dispozici ve výroční zprávě. Společnost FM Logistic dosáhla ve fiskálním roce 2021-2022 tržeb ve výši 1 518 milionů eur, což představuje nárůst o 10,7 % (při konstantních směnných kurzech) oproti předchozímu roku. Tento růst byl způsoben silnou dynamikou omnichannel prodeje, kdy se v nově uzavřených smlouvách stále více rozšiřují aktivity v oblasti elektronického obchodování.

Zisk před úroky a zdaněním (EBIT) činil 31,5 milionu eur. Rok 2021-22 byl ve znamení významných investic na podporu komplexních projektů zahájení podnikání a automatizace, jejichž přínosy se budou měřit v dlouhodobém horizontu.

Navzdory ekonomickým vzestupům a pádům a napětí v globálních dodavatelských řetězcích společnost FM Logistic opět prokázala svou sílu a silnou odolnost. Srovnatelné tržby vzrostly o 10,7 % a podepsali jsme nové kontrakty v hodnotě 262 milionů eur, z nichž 60 % tvořily omnichannel. Zvláště bych chtěl vyzdvihnout neuvěřitelnou odolnost, kterou prokázaly naše týmy, které i přes několik lockdownů prokázaly neochvějné odhodlání dokončit pro naše klienty ty nejsložitější projekty. A konečně rok 2021 byl ve znamení realizace našeho strategického plánu Powering 2030, který je zaměřen na podporu udržitelného omnichannel dodavatelského řetězce, pro naše zákazníky a s nimi. Otázka klimatu se týká každého z nás a my chceme být mezi těmi, kdo se o to zaslouží,” řekl Jean-Christophe Machet, prezident společnosti FM Logistic.

Rostoucí poptávka po řešeních omnichannel a městské logistiky

Nové zakázky v hodnotě 262 milionů eur získané v roce 2021/22 svědčí o dynamice růstu v Evropě a Asii, zejména u mezinárodních zákazníků v sektoru rychloobrátkového zboží. Logistické platformy pro více klientů a dlouholeté zkušenosti se sdružováním v dopravě umožňují vzájemnou výměnu zdrojů a odborných znalostí, což je nezbytné pro rozvoj udržitelného omnichannel dodavatelského řetězce.

Aby podpořil svůj silný růst, svěřil řetězec obchodů se zvířaty Maxi Zoo společnosti FM Logistic zásobování svých 263 prodejen ve Francii a také přípravu a expedici svých e-commerce objednávek. Provozovna v Savigny-sur-Clairis (Francie) (57 000 m2) spravuje zásoby 15 000 kusů zboží a ročně vyřídí téměř 5 milionů objednávek, z toho 1,2 milionu objednávek podaných jednotlivci prostřednictvím webových stránek. Od prosince 2021 spravuje společnost FM Logistic také online objednávky německých a polských zákazníků společnosti Maxi Zoo, přičemž objem objednávek by měl do roku 2022 dosáhnout 3 milionů. Pro tuto činnost bude brzy vyhrazen nový sklad o rozloze 35 000 m2 v polském Głogowě.

Rozmach dodávek do domácností je však doprovázen zvýšeným znečištěním, dopravními zácpami a nedostatkem místních skladovacích prostor. Zvýšila se poptávka po městských logistických řešeních a Španělsko je v jejím čele::

• Společnost Citylogin, která ve Španělsku řídí městskou logistiku, v roce 2021 zdvojnásobila svůj obrat a překročila hranici 600 zaměstnanců. Otevřela pobočky ve třech nových městech, v Barceloně, Huelvě a Badajozu, čímž se jejich celkový počet zvýšil na 13. Její vozový park se rozrůstá, má více než 370 vozidel, z nichž 120 má alternativní motory.
  • Logistické centrum pod náměstím Plaza Mayor je sázkou uzavřenou s madridským dopravním úřadem (EMT). Od října 2021 distribuuje Citylogin jménem giganta v oblasti elektronického obchodu zásilky z prostoru o rozloze 200 metrů čtverečních, který se nachází v podzemním parkovišti na slavném náměstí. Sedm elektrických tříkolových vozů Scoobic doručuje zásilky v hlavním městě za méně než dvě hodiny. Uvezou 420 kg zboží a na jedno nabití ujedou 80 km. Elektrické dodávky zásobují mini centrum ze skladu za městem.

Stále udržitelnější a odolnější dodavatelské řetězce

V souladu s ambicemi definovanými ve strategickém plánu Powering 2030 pokračuje společnost FM Logistic v dalším rozvoji udržitelnějších dodavatelských řetězců. Mezi nejvýznamnější úspěchy tohoto roku patří např:

• Snížení množství plastu: V Brazílii společnost FM Logistic podporuje společnost Henkel ve snižování emisí CO2 díky dodávkám elektrickými vozidly ze svého závodu vybaveného solárními panely. Společnost Kraft nahradila plast v obalech. Výsledek: o 94 % méně plastu a o 30 % nižší provozní náklady.
  • Stanice na výrobu ekologického vodíku: společnost FM Logistic ve svém logistickém areálu na předměstí Madridu instalovala stanici na výrobu ekologického vodíku, která je poháněna solární energií. Potřebná elektřina pochází z fotovoltaických panelů na střeše budovy. Stanice vyvinutá společností H2B2 dokáže vyrobit až 45 kg zeleného vodíku týdně.
  • Zpráva o dynamickém dopadu: Společnost FM Logistic vyvinula ve spolupráci s poradenskou firmou EY nástroj pro podávání zpráv o sociálních a environmentálních dopadech své činnosti. Měřením pozitivních a negativních dopadů svých činností chce společnost FM Logistic poskytnout svým zákazníkům, zaměstnancům a partnerům jasné informace, které jim pomohou při rozhodování.

Je to další krok směrem k udržitelnější logistice a hmatatelná ukázka naší touhy vytvářet pozitivní změny pro naše zaměstnance, zákazníky a společnost,” dodal Jean-Christophe Machet.

Prognózy na rok 2022/23

Geopolitické a ekonomické napětí, stejně jako inflace, budou mít vliv na provozní příjmy a výnosy společnosti FM Logistic vzhledem k jejímu silnému zastoupení ve východní Evropě.Obchodní model společnosti FM Logistic spolu se silnou obchodní dynamikou a posílenou kontrolou nákladů však umožní skupině zmírnit dopady a dodržet plánovaný plán Powering 2030.

O společnosti FM Logistic

Společnost FM Logistic byla založena v roce 1967 ve Francii a je nezávislou rodinnou společností, která poskytuje řešení dodavatelského řetězce pro vícekanálový obchod ve spotřebitelském, maloobchodním, kosmetickém, průmyslovém a zdravotnickém odvětví.

Její služby zahrnují skladování, kompletaci objednávek pro e-commerce a maloobchod, společné balení, vnitrostátní a mezinárodní přepravu a služby kontrolní věže. Působí ve více než 14 zemích Evropy, Asie a Latinské Ameriky. Společnost FM Logistic dosáhla ve fiskálním roce končícím v březnu 2022 tržeb ve výši 1,52 miliardy eur a má 28 600 zaměstnanců.

Všechny novinky společnosti FM Logistic můžete sledovat na Twitteru a Linkedinu.

FM Logistic Ogilvy

Oddělení komunikace: Albane Gringoire
albane.gringoire@ogilvy.com

Telefon: +33 7 86 03 37 00

Byl tento obsah zajímavý, užitečný ?